על מוזיאון העיצוב בלונדון שמעתם? אם לא, כדאי מאוד שתדעו עליו – כי ממש עכשיו נפתחה בו תערוכה מעניינת ומיוחדת, עליה אני ממליצה לכם בחום, אשר מוקדשת לאמן איי וויוויי.
איי ווייווי (Ai Weiwei) נחשב לאחד האמנים המוכרים והמצליחים היום בעולם, אשר יוצר אמנות קונספטואלית, שהיא אמנות המנסה לתאר רעיון מסוים על ידי שימוש בכל חומר בר השגה על ידי האמן, כך שאין בה חוקים של ממש-
כך שהכל יכול להתקבל בדרך למימוש המטרה, שהיא הגשמת הרעיון שעלה לאמן בראש.
עבודותיו של ווייווי נעות במגוון עצום של מדיות, בין אם זה אדרכילות, עיצוב, איסוף, אוצרות, קולנוע ועוד, מה שהופך אותו לאחד האמנים המעניינים שחיים ופועלים היום בעולם.
זו הסיבה, שהתערוכה החדשה שנפתחה ממש עכשיו במוזיאון העיצוב בלונדון, שזכתה לשם "Making Sense", היא הזדמנות נהדרת להיחשף לעבודותיו המיוחדת של איי ולראות את הפרשנות האישית שלו לעיצוב.
התערוכה כוללת יצירות אחרונות שיצר ווייווי לצד יצירות אמנות שיצר במיוחד לתערוכה, המשלבים ביחד מדיטציה על האנושיות, אמנות ואקטיביזם.
והרי שאקטיביזם הוא חלק בלתי נפרד מווייווי, שנולד בבייג'ינג, בירת הרפובליקה העממית של סין.
הוא לא מפחד להשמיע את קולו ולהביע את דעותיו על זכויות האדם, פשעים ושחיתות בסין, מה שהוביל אותו ללא מעט מאסרים במהלך השנים.
תוכלו להבחין בעיסוק הלא פוסק שלו על מה שקורה בסין גם בתערוכה, שמבוססת על אהבתו של האמן לחפצי אמנות סינים, שמצד אחד מייצגים את האמנות המסורתית במדינה, אך מצד שני גם עוסקת במה שקורה בסין היום בכל הקשור להריסה ופיתוח עירוני.
מכלים ניאוליטיים ועד יצירת עבודות של מונה בלגו, האמן מתבונן באופן בו האדם עושה שימוש בחפצים בעלי תועלת לחיי היומיום ובחפצים חסרי תועלת .
בעבודתו סביב רעידת האדמה בסצ'ואן שקרתה ב 2008, מתו ילדים רבים, לעתים קרובות כתוצאה מהבנייה הלקויה של בתי הספר שלהם. 5,197 השמות של הילדים שניספו בטרגדיה הזאת , מונצחים בתערוכה כשהם מודפסים באדום על גיליונות נייר ממוסגרים, תוך שימוש בחותמות ירקן מגולפות ביד שנעשו עבור כל אחד מהם.
יש גם Rebar and Case, סידור של מושבים דמויי ארון מתים סביב ייצוג בשיש, שביר ורוח רפאים, של מוטות החיזוק מפלדה שהתקנתם השגויה או הבלתי מספקת תרמה לקריסת מבני בית הספר.
הכעס הדחוס של יצירות אלה, והעלאת חיים נעלמים ובלתי נראים שלהם, שורר בתערוכה. תמונות של אנשים לרוב לא נראים בתערוכה, למעט בסרטונים ובצילומים של איי וויוי מבייג'ין לפני 20 שנה או יותר – כשהוא מסייר בשוק פשפשים; סיור בן 150 שעות משנת 2003 ברחובות ובסמטאות הצרים שעמדו להיסחף בשיפוץ.
במקום זאת, ישנם מאות אלפי חפצי אמנות, שכל אחד מהם מזכיר את הידיים שיצרו אותם, את הידיים שהשתמשו בהם ואת הגופות שנוקבות מהן.
זה הוגן לשאול מדוע איי, בעיקר אמן, צריך להציג במוזיאון לעיצוב - של גרפיקה ורהיטים וחפצים מעשיים - אבל השאלה עונה על ידי המיצב:
הנושא שלו הוא המשמעות האנושית של דברים שנעשו ושל שימוש, וזה בהחלט רלוונטי לעיצוב. יש הרבה חיים בחלל התערוכה, אבל רוב מה שמוצג שם הם דברים/אובייקטים. ולצד האזכורים של הטרגדיות האנושיות יש גם שובבות, אסתטיקה והנאה.
התצוגה תופסת חלל יחיד גדול, כאשר המחיצות שבדרך כלל מחלקות אותה הוסרו, כשרצפתן נתפסת בעיקר בחמישה שדות מלבניים של דברים. האחד עשוי מ-4,000 כלי אבן מהתקופה הניאוליתית, השני מבין 250,000 פיות שנשברו מקומקומי תה ונחשבים כלא מושלמים במפעלי החרסינה של שושלת סונג, לפני כאלף שנה.
בהמשך יש 200,000 כדורי חרסינה בעבודת יד מאותה תקופה, ששימשו כתחמושת בארטילריה של אותה תקופה.
חבצלות המים מס' 1 של איי ווייוויי (2022), עשויות באמצעות 650,000 לבני לגו.
חבצלות מים מס' 1 (2022), עשויות באמצעות 650,000 לבני לגו.
מייצבים אלו מפגינים הישגים נפלאים של איסוף ואחסון על ידי איי, שגילה מספר עצום של חפצים עתיקים זולים בשווקי פשפשים, ובאופן אחר צבר המון שברים נשכחים.
ליד הכדורים מגיע מלבן של רסיסי פורצלן שמנמנים מזוגגים כחולים, שרידי פסלים שלו, שנהרסו כאשר המדינה הסינית הרסה את הסטודיו שלו בבייג'ינג ב-2018.
השדה האחרון עשוי מלבני לגו, שנשלחו על ידי חברי הארגון לציבור כאשר חברת לגו הפסיקה למכור אותם לזמן קצר לאי, שהשתמש בהם כדי לצלם דיוקנאות של אסירים פוליטיים.
יחד, חמשת התחומים הללו נותנים צורה מהותית לשאלות של ערך ושימוש. כלי האבן, בני אלפי שנים, תופסים את אותו מקום כמו לבני בנייה לילדים בייצור המוני.
מה שהיה פעם זבל, הזרבובית, זכה לכבוד עם חלוף הזמן, אם כי לא עד כדי כך שמעניקים להן רמות מוזיאולוגיות רגילות של כבוד.
הסידור הבלתי משומר שלהם על הרצפה גורם לסבירות שחלקם ייעקרו על ידי רגליים תועים, המבקרים הם סוג אחר של נוכחות אנושית שהחפצים מביאים לחלל.
גם היום ממשיך איי להיות פעיל ברשתות החברתיות, והוא נותן השראה לאמנים רבים אחרים להשמיע את קולם, בעולם בו מפורסמים רבים נמנעים מלעשות כך מתוך חשש לאבד עוקבים ואוהדים.
כל המידע על תערוכת האמנות של איי ווייווי
מתי: מה-7 באפריל עד ה-30 ביולי 2023.
איפה: מוזיאון העיצוב (The Design Museum).
שעות פעילות: פתוח כל יום מ-10:00 עד 18:00. בימי שבת עד 21:00.
איך להגיע לגלריה: רכבת תחתית לתחנת הטיוב Kensington ומשם 11 דקות הליכה למוזיאון.
מחיר: החל מ-16 ליש"ט למבוגר.
וסיור אמנות בלונדון איתי כבר הזמנתם?
האמנות בלונדון לא מסתיימת כאן – למעשה, היא אפילו עוד לא התחילה!
לכן אני מזמינה אתכם לשריין את מקומכם עוד היום באחד מסיורי האמנות שלי בעברית בלונדון כדי לראות את כל השפע שהעיר מציעה לאוהבי וחובבי אמנות.
צרו איתי קשר עוד היום באמצעות מילוי ושליחת הטופס בקישור הבא ואחזור אליכם בהקדם.
כמו כן ניתן לפנות אלי להזמנות ולפרטים נוספים גם בוואטסאפ 447952302561+ או במייל calanit.sc@gmail.com.
מוזמנים להכניס עוד צבע, השראה ועניין לפיד שלכם באינסטגרם על ידי סימון עוקב בעמוד האינסטגרם שלי.
Comments